Skip to Content

Два слова (українською)

В Базе

Чемпионат:
Два слова (українською)

Дата:
2022-05-13

Инфо:
Просимо вас ознайомитися з пакетом перед грою.
   Слова, виділені  великими літерами (ВОНИ, ІКС, ПЕРШИЙ, ЗРОБИТИ ЦЕ),
   належить виділяти наголосами при читанні. Післе оголошення відповіді обов’язково оголошуються поля «залік» та «коментар».
   Вдалого проведення!

Тур:
Тур 1

Инфо:
Редактори усіх турiв дякують за переклад  Єлєні Да́скал та Вадимові Сирово́му. Редактори першого туру дякують за тестування та слушні зауваження гравцям, котрі воліють залишатися анонімними, і Сергієві Тєрєнтьєву.

Вопрос 1:
У цьому пакеті траплятимуться такі теми, як самогубство, смерть, ксенофобія, насильство, геноцид та військова агресія Росії в Україні. Персонаж сучасного твору, говорячи про недостатній ступінь власної свободи, порівнює себе з ІКСОМ. Назовіть ІКС словом англійського походження.

Ответ:
trigger (тригер).

Комментарий:
Чимало тем, яких ми вирішили торкнутися в цьому пакеті, можуть виявитися для вас неприємними і травмувати, тому ми вирішили додати на початку цього тура попередження про тригер. Герой каже, що вибір у нього небагатий, як у тригера — і справді, у спускового гачка пістолета лише один ступінь свободи. Сподіваємося, що гачки якомога скоріше втратять і цей ступінь свободи, а у військовому конфлікті переможе добро (й Україна).

Источник:
https://open.spotify.com/track/6PwTYMhP3W5Emp94OY917W

Вопрос 2:
Олеся Остапчук каже, що самогубства в певній соціальній групі полюбляють замовчувати. Підкреслюючи, що однією з причин таких самогубств можуть бути злидні, вона розповідає про Антоніну Шарову, котра обрала дату самогубства так, аби воно відбулося одразу… завершіть фразу словами, декілька з яких починаються на одну літеру.

Ответ:
після отримання пенсії.

Зачет:
наприклад, зі словом «останньої» та за змістом із дотриманням форми.

Источник:
https://holod.media/2022/05/03/elderly-suicide/

Вопрос 3:
Комік Норман Макдональд казав, що йому не подобається словосполучення ЗРОБИТИ ТЕ — адже навіть у найгіршому випадку йтиметься про нічию. Які два слова, що починаються на сусідні літери алфавіта, ми замінили на ЗРОБИТИ ТЕ.

Ответ:
програти раку.

Комментарий:
Комік, котрий помер від раку, казав, що смерть від хвороби — точно не поразка, адже рак після твоєї смерті не забирає твою дружину й машину, а помирає разом із тобою.

Источник:
Norm Macdonald: Me doing Standup https://youtu.be/Hm0cAbK-ays

Вопрос 4:
В мультфільмі Angry Birds (енґрі бьордз) до пташиного королівства активно імігрують зелені свині.  Персонажі, котрі борються з ксенофобією, розклеюють містом стікери з написом «Співіснувати». А під що стилізована перша літера на стікері?

Ответ:
Півмісяць

Комментарий:
свині в доволі химерному мультику візуально просто-таки нагадують мусульман, хай навіть ті, зізнаємося, не надто люблять свиней. У слові Coexist (коекзіст) перша літера була стилізована під півмісяць, що стало однозначним натяком.

Источник:
https://forums.sherdog.com/threads/new-angry-birds-movie-racist-xenophobic.3250899/

Вопрос 5:
Відеоблогер Рассел Бренд не довіряє офіційним новинам з України і пропонує кілька версій подій, що протирічать одна одній. Проводячи паралель з іншим джерелом, соціолог пропонує назвати ютюб-канал Бренда «Рассел…». Завершіть цю жартівливу назву одним англійським словом.

Ответ:
Today (Тудей)

Комментарий:
Блогер Lonerbox (лоунербокс), справжнього імені котрого нам не вдалося знайти, каже, що подібна тактика вкидування кількох суперечливих і абсурдних версій виключно задля того, щоб породити сумніви, властива не лише британському відеоблогеру.

Источник:
https://www.youtube.com/watch?v=Or9kGzemcps

Вопрос 6:
Бертольд Брехт писав, що і в темні часи люди співатимуть. У другій половині двадцятого століття ВІН звинуватив Брехта у варварстві. Назовіть ЙОГО.

Ответ:
(Теодор) Адорно.

Комментарий:
За словами Брехта, в темні часи люди співатимуть про темні часи. Це дещо протирічить словам філософа Теодора Адорно про те, що писати вірші після Голокоста — варварство. Щоправда, звинувачення, про яке йдеться у запитанні, не пов’язане саме з цими рядками Брехта, утім, ці двоє кепсько ладнали.

Источник:
   1. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10462938809365876?journalCode=rtpq19
   2. https://tribunemag.co.uk/2020/06/red-library-brecht

Вопрос 7:
У своїй роботі південноафриканська художниця Занеле Мухолі розповідає, що її матір протягом довгого часу вимушена була працювати в будинку білих. Назву цієї роботи можна розшифрувати як «Моя особистість». Напишіть коротку оригінальну назву.

Ответ:
MaID (мейд)

Комментарий:
MaID для чорношкірої небінарної персони Мухолі — не лише «служниця», котрою працювала їхня матір, але й «моя особистість» — «ma identity», адже неможливо пізнати себе, не розуміючи своїх предків.

Источник:
https://www.artsy.net/article/artsy-editorial-striking-monochrome-photographer-muholi-masterfully-explores-self-image

Вопрос 8:
У фільмі «Гаррі Поттер і в’язень Азкабану» є двоххвилинна сцена в барі «Дірявий казан» і довгий діалог Гаррі Поттера та Ремуса Люпіна на мості. Спершу режисер Альфонсо Куарон хотів залучити до зйомок людину зі східноєвропейським корінням. Назвіть цю людину.

Ответ:
Еммануель Любецкі Моргенштерн

Комментарий:
Який пакет від молодих пітерських редакторів без запитання про Моргенштерна? Ці сцени зняті одним кадром, технікою, яка стала візитівкою мексиканського тандему Іньярріту-Любецкі.

Источник:
https://pikabu.ru/story/kak_yeto_snyato_garri_potter_i_uznik_azkabana_6939005

Вопрос 9:
У запитанні двічі пропущено одні й ті ж три слова. Закликаючи кожного з американських глядачів не залишатися байдужими й допомогти, Антон Тимошенко підкреслює, що Україна ПРОПУСК. Назва статті англійської Вікіпедії з ілюстрацією битви Давида та Голіафа теж ПРОПУСК. Напишіть назву цієї статті.

Ответ:
underdog

Комментарий:
Україна starts with u каже Тимошенко, натякаючи, що підтримка людей допоможе Україні перемогти. Багато хто вважав, що Україна миттєво програє у війні, але все склалося інакше. Тож згадки про андердога й Давида невипадкові.

Источник:
   1. https://youtu.be/XRURq2WSK98?t=995
   2. https://en.wikipedia.org/wiki/Underdog

Вопрос 10:
Розповідаючи про те, що 95% людей відмовилися від участі в нещодавньому соцопитуванні, Максим Кац зауважує, що у відомому творі чотири слова римуються зі словом «тишины». Напишіть ці чотири слова.

Ответ:
хотят ли русские войны.

Комментарий:
Дехто вважає, що хороших росіян не існує й частину провини несуть усі. Однак, Максим Кац звертає увагу на те, що через залякування люди бояться відповідати правду, і довіряти офіційним опитуванням про загальну підтримку війни не варто. Тому фраза Євтушенко  «Хотят ли русские войны – спросите вы у тишины» набуває додаткового змісту.

Источник:
https://youtu.be/dI66xo53m8k?t=320

Вопрос 11:
В експериментальному проєкті одного гурту взяли участь сорок людей з антитілами і фронтмен у ролі диригента. Яке слово англійського походження ми замінили в тексті цього запитання?

Ответ:
бумбокс

Комментарий:
Американський гурт  The Flaming Lips (зе флеймінґ ліпс) полюбляє експерименти. Під час цього проєкту людям роздавали бумбокси з музичними касетами, а фронтмен Уейн Койн диригував цим своєрідним оркестром. Бумбокс і Антитіла — українські музичні гурти.

Источник:
https://www.mtv.com/news/3439/flaming-lips-bizarre-boombox-experiment/

Вопрос 12:
Ліричний герой пісні американського музиканта Хобо Джонсона просить Шекспіра ЗРОБИТИ ЦЕ для «Ромео і Джульєтти». Зробіть це на бланках для відповідей.

Ответ:
happy ending
   Звлік: happy end, хеппі-енд, щасливий кінець та всі ці відповіді зі словом «написати».

Комментарий:
«Ромео і Джульєтту» Джонсон використовує в якості метафори нещасливої сім’ї. Особисті стосунки членів сім’ї самого Джонсона жахливі, тож цим проханням він наче розповідає про свою мрію про здорову родину. Вважається, що американці більше за решту полюбляють сюжети з щасливим кінцем. Пісня «Happy End» є й у гурту Бумбокс.

Источник:
https://genius.com/Hobo-johnson-romeo-and-juliet-lyrics

Тур:
Тур 2

Инфо:
Редактори дякують за тестування і слушні зауваження пані Мілощч, Дар’ї Петровій, Сергієві Тєрєнтьєву, а також кільком тестерам і тестеркам, котрі захотіли залишитися анонімними

Вопрос 13:
Мовою маорі слова tangata whenua [та́нґата фе́нуа] позначають корінне населення певної території. Слово whenua [фе́нуа] можна перекласти як «земля» або «плац». Відтворіть слово, яке ми скоротили в цьому запитанні.

Ответ:
Плацента

Комментарий:
Як повідомляє «Енциклопедія Нової Зеландії», в культурі маорі вважається, що стосунки між корінним населенням землі та землею можна порівняти зі стосунками дитини і матки; це відбилося заразом і у мові. Слова tangata whenua [та́нґата фе́нуа] перекладаються як «люди землі» або «люди плаценти».

Источник:
   1. https://teara.govt.nz/en/papatuanuku-the-land/page-4
   2. https://maoridictionary.co.nz/search?keywords=tangata+whenua
   3. https://maoridictionary.co.nz/search?idiom=&phrase=&proverb=&loan=&histLoanWords=&keywords=whenua

Вопрос 14:
Книжка історика Жюля Мішле описує чари, шабаші та чорні меси як акти супротиву феодальній владі та католицькій церкві. Знятий за цією книжкою мультфільм завершується кадром із репродукцією картини 1830 року. Якої?

Ответ:
Свобода, що веде народ

Комментарий:
Жюль Мішле писав про відьом як про героїнь боротьби з усталеним порядком; його книжка написана з позиції співчуття до жінок та селян. Еротичний психоделічний мультфільм «Сумна беладонна» — переспів цієї книжки. На відомій картині Ежена Делакруа повстанців на барикади теж веде жіноча постать (а оголені груди Свободи перегукуються з темою жіночої сексуальності, присутньою в традиційних уявленнях про відьомські ритуали та ретельно висвітленою в мультфільмі).

Источник:
   1. М/ф «Сумна беладона», реж. Еїті Ямамото
   2. https://en.wikipedia.org/wiki/Belladonna_of_Sadness
   3. https://en.wikipedia.org/wiki/Satanism_and_Witchcraft_(book)

Вопрос 15:
Розмірковуючи про традицію, пов’язану з різновидом спеціального одягу, Мішель Пастуро відзначає, що французьке дієслово rayer [реЄ] можна перекласти і як «креслити», і як «викреслювати». Інша традиція в дизайні цього одягу пов’язана з помітністю. А хто носить цей одяг?

Ответ:
Ув’язнені

Зачет:
Арештанти

Комментарий:
Мішель Пастуро казав, що зв’язок між смугами в’язничної форми та покаранням відображений в лексиці. Сучасний в’язничний одяг намагаються робити яскравим, аби злочинцю складніше було змішатися з натовпом чи заховатися на місцевості, такий собі антикамуфляж.

Источник:
Книга: «Дьявольска матерія», Мішель Пастуро.

Вопрос 16:
У 1988 році уродженець Нового Південного Вельсу привез до берегів Британії ІКС. Водночас він обіцяв не консервувати відрубані голови британців, не виставляти в музеї скелет британської королеви та не влаштовувати британкам примусової стерилізації. Назвіть ІКС трьома словами, два з яких починаються на одну й ту ж літеру.

Ответ:
Прапор австралійських аборигенів

Зачет:
Прапор аборигенів Австралії

Комментарий:
26 січня 1788 року британський моряк Артур Філіп встановив британський прапор на австралійському узбережжі, оголосивши Австралію британською територією. Рівно за 200 років по тому австралійський абориген-активіст Бернем Бернем встановив прапор австралійських аборигенів на білих скелях Дувра й написав декларацію, якою проголосив, що іменем австралійських аборигенів оголошує Велику Британію їхньою колонією. Утім, в цій самій декларацію він окремо пообіцяв не вчиняти з британцями того, що вони свого часу робили з аборигенами.

Источник:
https://en.wikipedia.org/wiki/Burnum_Burnum

Вопрос 17:
Головні персонажі південнокорейського фільму «Авіатор» — німецький журналіст і кореєць, котрий мимохіть став учасником масового протесту. Яке слово ми замінили в цьому запитанні?

Ответ:
Таксист

Комментарий:
З 18 до 27 травня 1980 року в південнокорейському місті Кванджу відбувалися масові протести проти чинного в Південній Кореї диктаторського режиму. Ці протести були жорстоко придушені південнокорейською армією, яка вбила, за деякими оцінками, до 2300 людей. Фільм «Таксист», заснований на реальних подіях, розповідає про німецького журналіста Юрґена Хінцпетера, котрий прославився репортажем про ці протести. Головний герой фільму — таксист, котрий возив Хінцпетера до Кванджу, плануючи заробити грошенят, підвозячи заможного європейця, і несподівано для себе потрапив у вир подій. Втім, у реальному житті все було не зовсім так: цей таксист був знайомий із Хінцпетером щонайменше з 1975 року, і, найімовірніше знав, у що вплутувався. А до відомого фільму «Таксист» (який, як і «Авіатор», зняв Мартін Скорсезе) вся ця історія не має жодного стосунку.

Источник:
https://en.wikipedia.org/wiki/A_Taxi_Driver

Вопрос 18:
Сучасний роман, написаний арабською мовою, розповідає про психологію людини, котра живе під час війни та окупації. В одному епізоді роману героїня читає книжку про творчість німецьких АСТЕРІКСІВ. Можна сказати, що розпочався цей роман зі злочину ІКСІВ. Які слова ми замінили на ІКС та АСТЕРІКС.

Ответ:
Сіоніст, експресіоніст.

Комментарий:
Роман палестинської письменниці Аданії Шиблі «Незначна деталь» розповідає серед іншого про те, як життя в Палестині в умовах безперервної війни та окупації впливає на психіку та мислення головної героїні. На творчість німецьких експресіоністів, про яких читала героїня, також вплинув досвід пережитої Першої Світової війни. Починається роман із того, що у 1949 році група ізраїльських солдатів гвалтує та вбиває палестинську дівчину; розслідуванням цього злочину, скоєного сіоністами, займається головна героїня.

Источник:
А. Шиблі. Незначна деталь

Вопрос 19:
У 1846 році під час війни з США у складі мексиканської армії було сформовано батальйон мангуста, до складу якого увійшла певна група солдатів-дезертирів із американської армії. Які два слова ма замінили в цьому запитанні на одне?

Ответ:
святого Патріка.

Комментарий:
У середині ХІХ століття з ірландськими іммігрантами в США поводилися, м’яко кажучи, так собі; ірландці, завербовані до американської армії вимушені були терпіти жорстоке ставлення, суворіші, ніж у товаришів по службі, покарання і так далі. На додачу, згідно з деякими свідченнями, ірландців-католиків змушували відвідувати протестантські служби. Все це не прививало ірландцям любові до нової батьківщини, і дехто з них цілком закономірно перейшов на бік католицької Мексики, де з них сформували названий на честь святого Патріка батальйон. Заміна ґрунтується на тому, що святий Патрік, подібно до мангуста, знищував змій.

Источник:
https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Patrick's_Battalion

Вопрос 20:
Томаса Пінчона вважають одним із попередників жанру кіберпанк. Героїня одного з його романів дивиться додолу на краєвид з впорядкованими будинками, які розташовані на блідо-коричневій землі і порівнює його … з чим?

Ответ:
Мікросхема

Зачет:
Друкована плата

Источник:
1. Вторая глава «Выкрикивается лот 49» 
2. https://dystopia.me/cyberpunk-discussion

Вопрос 21:
Який твір, за однією з версій, отримав свою назву завдяки образу сучасного чоловіка — строгого і високоефективного бізнесмена, що не втратив зв’язок з біблійним Адамом?

Ответ:
Син людський

Комментарий:
На картині «Син людський» біблійські мотиви поєднано з сучасними для Маґрітта образами. Спершу ми хотіли написати бліц із відповідями про сина, матір і людей, аби нагадати, що врага не буде супостата, проте написали лише одне запитання.

Вопрос 22:
Увага, в запитанні є заміна. Франкомовний письменник 20 століття Еме Сезер був одним із засновників журналу «Рожевий студент». У п’єсі Сезера за мотивами «Бурі» Шекспіра Калібан змінює своє ім’я на ІКС. Яке слово ми замінили в цьому запитанні?

Ответ:
Чорний

Комментарий:
Еме Сезер — чорношкірий мартинікський письменник, учасник руху «Негритюд». У його п’єсі «Буря» шекспірівська історія переповідається на постколоніальний лад: Калібан і Аріель стають рабами Просперо (чорношкірим і мулатом). Ікс у запитанні — не заміна; Калібан насправді відмовляється від імені, яким користується рабовласник, і вимагає, щоб його називали Ікс (це, приміром, можна вважати відсилкою до Малкольма Ікса). А от студент у назві журнала, який Сезер редагував у студентські роки, був не рожевий (як Рожева Пантера), а чорний (як Чорна Пантера).

Источник:
   1. A. Césaire. Une tempête. http://libgen.is/book/index.php?md5=AB97E849DADC28EA28799E24D18F3295
   2. https://en.wikipedia.org/wiki/Aimé_Césaire

Вопрос 23:
Деякі ігри задля досягнення перемоги підштовхують вийти за межі умовностей та правил. Гра Train (трейн) вийшла наприкінці квітня 2009 року, й її учасники повинні чітко дотримуватися правил, аби їхній поїзд дістався пункту призначення швидше за інших. Про те, чим є цей пункт призначення, учасники дізнаються після прибуття. Дайте відповідь одним чи двома словами чим саме є цей пункт призначення.

Ответ:
концтабором

Зачет:
концентраційним табором.

Комментарий:
Гра Бренди Ромеро вийшла в роковини звільнення Дахау військами союзників. Геймплей побудовано на нерефлексивному дотриманні правил; лише привівши потяг до місця призначення учасник дізнається, що це концтабір. У тексті запитання ми навмисно вжили слово «учасник», адже мовчазне виконання інструкцій та «просте виконання своєї роботи» може перетворити людину на співучасника жахливих злочинів.

Источник:
1. http://brenda.games/train
2. https://en.wikipedia.org/wiki/Train_(board_game)

Вопрос 24:
Ірландський соціаліст Джеймс Конноллі попереджав, що недостатньо просто звільнити Ірландію від влади британського короля, і писав про неприємну перспективу утисків бідняків солдатами, на формі яких буде АЛЬФА без БЕТИ. Якого біблійного персонажа зображено на картині 1622 року, на якій можна побачити АЛЬФУ і БЕТУ?

Ответ:
цар Давид

Комментарий:
Арфу (альфу), увінчану короною (бетою), в часи британського володарювання було зображено на гербі Ірландії. Ірландські націоналісти закликали скинути владу Британії та прибрати з герба корону (так і відбулося: на сучасному гербі Ірландії арфа зображена без корони). Соціаліст Джеймс Конноллі принципово не заперечував проти цих закликів, але застерігав, що просто позбутися британської корони недостатньо: потрібно було переформувати суспільство на справедливих засадах. Арфа — один із традиційних атрибутів царя Давида, а корона належить йому за статусом; арфу і корону можна побачити на картині «Цар Давид грає на арфі» нідерландського живописця Герріта ван Хонтхорста (як і на багатьох інших зображеннях Давида).

Источник:
   1. https://en.wikipedia.org/wiki/James_Connolly
   2. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:King_David,_the_King_of_Israel.jpg

Тур:
Тур 3

Инфо:
Вопрос для благодійності.
   Ми дякуємо за допомогу в підготовці туру багатьом хорошим і добрим людям, серед яких Сергій Тєрєнтьєв

Вопрос 25:
Антонія Маяча пише, що рішення відправити дівчину з простої родини було виключно частиною мачистської планетарної гри, й, пояснюючи її роль, порівнює дівчину з АЛЬФОЮ, котра загинула в 1957 році. Назовіть ім’я АЛЬФИ.

Ответ:
Лайка.

Зачет:
Кудрявка

Комментарий:
Антонія Маяча обнуляє роль Валентини Тєрєшкової в орбітальному польоті. Космонавтка відігравала пасивну роль й потрібна була лише для того, щоб показати американцям, що СРСР першими відправили в космос жінку. З такою ж метою СРСР відправили в космос і собаку Лайку. Слово «планетарної» — невеличка підказка.

Источник:
   1. https://syg.ma/@lesia-prokopenko/proshchai-malyshka-zamietka-o-vykhodie-iz-planietarnogho-patriarkhata
   2. https://ru.wikipedia.org/wiki/Убийства_по_алфавиту
   3. https://ru.wikipedia.org/wiki/Салон_отверженных

Вопрос 26:
Увага, в запитанні ми двічі пропустили два слова. На виставці Салону Знехтуваних в одному ряду вишикувалися батальні картини, портрети оголених дівиць і твори імпресіоністів. Причиною такої неузгодженості стало те, що розвішували їх ПРОПУСК. Словами ПРОПУСК в українському перекладі закінчується назва роману 1936 року. А яким словом вона починається?

Ответ:
Убивства

Комментарий:
картини вирішили розвішувати в алфавітному порядку, щоб не образити нікого з художників. В назві роману Агати Крісті за абеткою скоювалися вбивства.

Источник:
   1. https://ru.wikipedia.org/wiki/Убийства_по_алфавиту
   2. https://ru.wikipedia.org/wiki/Салон_отверженных

Вопрос 27:
Автори одного дослідження помічають, що останнім часом апелювання до фактів важить менше за особисті думки та емоції людей. Вони зазначають, що ОМЕГА почало використовуватися частіше. Що ОМЕГА замінив на ОМЕГА?

Ответ:
я

Комментарий:
Емоції це суб’єктивне, а для суб’єктивного висловлювання часто використовується займенник першої особи. Омега і я — останні літери абеток.

Источник: https://elementy.ru/novosti_nauki/433949/V_epokhu_postpravdy_ratsionalnoe_myshlenie_uskorenno_zameshchaetsya_emotsionalnym

Вопрос 28:
Незакільцьованим різновидом ЇХ, який ще називають «злодійським», користувалися кишенькові злодії та шулери, щоб не втратити професійні навички. Назвіть ЇХ одним словом.

Ответ:
чотки

Комментарий:
У в’язниці могли погіршуватися навички дрібної моторики, тож для постійного тренування пальців вигадали спеціальні чотки. Це запитання написане в ізоляторі тимчасового тримання за матеріалами книги «Как выжить в современной тюрьме».

Источник:
Стас Симонов, «Как выжить в современной тюрьме», глава «Очки, четки и бейсболки»

Вопрос 29:
Олександр Подрабінек згадує, що якось його батько написав у відповідь «Дурниці!» під зауваженням у щоденнику щодо неналежного ідеологічного виховання сина.
   Подрабінек жартує, що після цього вчителька мала б ЗРОБИТИ ЦЕ. Які два слова, що починаються на сусідні літери алфавіту, ми замінили словами ЗРОБИТИ ЦЕ?

Ответ:
викликати бабусю

Зачет:
викликати бабцю

Комментарий:
Олександр Подрабінек — відомий радянський дисидент — уже зі шкільних років чинив опір режиму, в чому його частково підтримував батько. В такій ситуації вчительці залишалося лише викликати до школи бабусю.

Источник:
Александр Подрабинек, Диссиденты, глава «Электросталь»

Вопрос 30:
Формально Росія не веде жодних воєн, проте за антивоєнні лозунги передбачена стаття. Висловлена думка проти війни, а не спеціальної військової операції вважається спотворенням та дискредитацією задач армії. Коментуючи це, Борис Вишневський припускає, що ВОНИ повинні подати до суду на Росію за порушення авторських прав. Вони дозволили написати роман «Джулія». Назовіть їх двома словами, що починаються на сусідні літери алфавіту.

Ответ:
Нащадки Орвелла

Комментарий:
У сучасних російських реаліях процвітають двоєдумство, потворна новомова і покарання за думкозлочини. Роман «Джулія» розповідає історію 1984 від імені коханої Вінстона Сміта.

Источник:
   1. https://novayagazetaeu.substack.com/p/--ef0?s=w
   2. https://www.theguardian.com/books/2021/dec/07/feminist-retelling-of-nineteen-eighty-four-approved-by-orwells-estate

Вопрос 31:
25 лютого Моше Брандсдорфер пояснив, що з цього дня дозволяється… Дайте відповідь, що саме, використавши слово із подвоєною приголосною.

Ответ:
порушувати закони Шаббата.

Зачет:
за змістом зі згадкою Шаббата.

Комментарий:
На другий день війни, в п’ятницю, рабин Моше Брандсдорфер — один із провідних фахівців в галузі єврейського закону — спеціальним листом дозволив ортодоксальним юдеям порушувати Шаббат для порятунку від небезпеки.

Источник: https://t.me/zloydos/3257

Вопрос 32:
Увага, у запитанні словами ЗРОБИТИ ЦЕ ми замінили інші два слова. Буддизм передбачає відмову від багатьох речей. Ніколай Кукушкін, коментуючи вчення Будди, пише, що для того, щоб побачити світло, необхідно ЗРОБИТИ ЦЕ. В кінці якого твору потрібно ЗРОБИТИ ЦЕ?

Ответ:
Прощальна симфонія (Гайдна)

Комментарий:
буддисти часто пояснювали процес переродження за допомогою такої «процесуальної» моделі: коли запалена свічка торкається незапаленої, полум’я не передається, але стає причиною займання другої свічки. Під час досягнення Нірвани, що можна перекласти як «загасання», а зрозуміти як «просвітлення», нескінченний процес перероджень припиняється, і свічки більше не горять. Буддисти прагнуть загасити свічки в собі.

Источник: Николай Кукушкин «Хлопок одной ладонью»

Вопрос 33:
Назвіть подію, після якої Агнесса Міронова спершу пританцьовувала, а згодом раділа, що сусідка не побачила її у вікно.

Ответ:
Смерть Сталіна

Зачет:
за згадкою про смерть Сталіна

Комментарий:
У Міронової вдома всі раділи смерті Сталіна, та демонструвати це назагал було небезпечно. Помер той — помре і цей.

Вопрос 34:
Орландо Файджес каже, що за сталінського режиму висловлювати незгоду можна було лише за допомогою ЙОГО. Разом із шелестінням і шурхотінням ВІН допомагає розслабитися. Назвіть ЙОГО.

Ответ:
шепіт

Комментарий:
Орландо Файджес автор присвяченої сталінському режиму книжки «Ті, хто шепочуть». Проте в Росії книжку не видавали через велику кількість неточностей. Автономна сенсорна меридіональна реакція — феномен виникнення приємного поколювання і розслаблення під час прослуховування шепоту, хрускоту та інгих звуків.

Источник:
   1. https://inosmi.ru/20120525/192567057.html
   2. https://ru.wikipedia.org/wiki/Автономная_сенсорная_меридиональная_реакция

Вопрос 35:
Американські армійські окуляри були такими потворними, що їм дали прізвисько задні. Відновіть у першопочатковому вигляді слово, в якому ми пропустили 8 літер.

Ответ:
протизаплідні

Комментарий:
шанси власника цих окулярів завести дитину зменшувалися настільки, що інші методи контрацепції виявлялися майже непотрібними. Цікаво, що одночасно зі зняттям цієї моделі з озброєння, схожі окуляри стали дорогим та модним аксесуаром серед цивільних.

Источник:
https://en.wikipedia.org/wiki/GI_glasses

Вопрос 36:
Дисидент Олександр Подрабінек згадував, що паличка-рятуваличка врятувала його у в’язниці — доставила до холодної камери валянки і тілогрійку, тимчасово забезпечила дієтичним харчуванням та заховала від зайвої уваги охорони. Яке коротке слово ми пропустили в тексті запитання?

Ответ:
Коха

Комментарий:
В якутському таборі Подрабінек захворів на туберкульоз, і це врятувало йому життя — на кілька місяців він зміг вибратися з одиночного ув’язнення в карцері до в’язничного шпиталю, а після повернення умови тримання дещо пом’якшилися.

Источник:
Александр Подрабинек – Диссиденты